MIKE TIANO – CREÉTISVAN

Mike Tiano is een progressieve rockmuzikant uit Redmond in de Amerikaanse staat Washington. Daarnaast schrijft hij als journalist ook artikels over muziek, films en televisie en hij was gedurende vele jaren actief als de webmaster van ‘YesWorld’, de door hem gecreëerde website van de rockband ‘Yes’. Voor zijn nieuwste album “Creétisvan” schreef hij twaalf nummers die hij ook zelf arrangeerde en met de hulp van enkele bevriende muzikanten opnam in zes verschillende studio’s in Carnation, Kent, Kirkland, Fremont, Shoreline en Seattle, allen in de staat Washington en in de ‘Secret Sound’-opnamestudio in Franklin, Tennessee.

Om zijn nieuwe muzikale project tot een goed einde te kunnen brengen kreeg hij bijstand van enkele gerenommeerde namen uit de progressieve rockmuziekbusiness. Zo noteerden we o.a. Billy Sherwood, multi-instrumentalist en in het verleden actief bij progrockbands als ‘Yes’, ‘Conspiracy’ en ‘Asia’, maar ook David Sancious, voormalig lid van Bruce Springsteen’s ‘E Street Band’ die hij verliet om zijn eigen jazz-fusiongroep ‘Tone’ op te richten en om daarna soloplaten uit te brengen.

Randy George, een veelgevraagde multi-instrumentalist, bassist, arrangeur en producer en sinds lang bandlid bij de ‘Neal Morse Band’, is een andere grote naam die wij in de credits list bij dit album hebben teruggevonden. En ook de man die instond voor het mixen van alle tracks is geen onbekende voor de fans van rockmuziek want Steve Smith deed deze job eerder ook al voor o.a. ‘Heart’, ‘Supertramp’ en ‘Cheap Trick’.

Mike Tiano noemt het album “Creétisvan” zijn levenswerk en ‘audio’-biografie. De tracks die ervoor werden opgenomen zijn over een lange tijdspanne van zijn volwassen leven gecomponeerd. Zelf zegt hij dat de inspiratie voor zijn melodieuze klassieke rocknummers gevonden werd bij bands als ‘The Beatles’, ‘Pink Floyd’, ‘Led Zeppelin’ en ‘Yes’. Zoals het hoort bij symfonische progressieve rockmuziek duren de meeste nummers tussen de vijf en zeven minuten: “There Behind You”, “On Hold”, “The Dark Ages”, “Different Drummer”, “Automation”, “The Evergreens” en “Emerge Triumphant” waarin Mike Tiano telkens de lead vocals voor zijn rekening neemt behoren dan ook allen tot deze categorie.

Een korte selectie van de volgens ons vlotst in het gehoor liggende tracks op dit album brengt ons bij de melancholische songs “Dance Of The Little Guys” en “The Evergreens” en bij het op werk van ‘Buffalo Springfield’ lijkende nummer “A Natural”. Mike Tiano zal de prijs voor beste zanger wel nooit gaan winnen maar qua orkestratie staan er toch wel enkele knappe tracks op zijn nieuwste plaat.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Mike Tiano Music & Media LLC